Hälsostress

Hälsomat, bra och dåligt, nyttigt och onyttigt, hälsa och ohälsa. Det slängs med begreppen högt och lågt och jag är lätt att provocera här. Har svårt att låta det gå förbi.

Hälsa är inte ett statiskt tillstånd, inte heller total frånvaro av sjukdom. Det är inte heller smalt, muskligt, veganskt, grönkåligt, maratonspringande, 20 000 steg om dagen med extra allt av massage och spa. Det är en känsla av välbefinnande i livet, på alla plan. I kropp, knopp och sammanhang.

Om det kopplas in mat, hjälp vad det finns åsikter, rädslor, förbud och skam. Den ena med mindre belägg än den andra och den tredje med mer hetlevrade tyckare än den fjärde. Vet ni, det spelar ingen roll. Du småbarnsmamma som får höra i fikarummet att kollegan minsann aaaaaldrig skulle servera mamma scans köttbullar för att de är ”onyttiga” samtidigt som du ställer det på bordet tre gånger i veckan för att få ihop dagens pussel och få i barn mat utan att krokna på köpet, fortsätt. Den dagen du ska göra som kollegan, med dina förutsättningar, och då låter hälsostress överta ditt sinne samtidigt som du inskränker på den tid du kanske får ihop med barnen på eftermiddagen så kommer hälsan hoppa ut genom fönstret. Balansen är nyckeln. Allt men inte alltid. En köttbulle med ketchup och makaroner är mat. Hemgjorda veggo, glutenfria biffar är också mat. Vilket som är bäst kan inte generaliseras. Det går inte.

Summan av denna text. Det finns inga gröna drinkar, broccolibuketter eller fröer i världen som spelar roll i ett liv där stressen över att vara hälsosam blir ohälsosam. Finn dig själv i ditt liv, navigera in dina viktiga grejer för att uppleva hälsa, gör några aktiva val och lev. Var och verka, njut och le, känn och upplev. Stunden på jorden är så vansinnigt kort och falukorv som ger en känsla av mättnad, energi och lämnar tid för viktig samvaro, upplevelser och känslor är en jädra bra falukorv.

Kärlek till er alla.
/Josefine


Kategorier: Josefine Thunborg

Taggar:, , ,

There are 4 comments

 1. Ulrika

  Tack för orden, det bättre på länge. Finn ditt liv etc. Tar det till mig, som en välsignelse var den texten, gav styrka som stärker, på riktigt.

 2. Helene Edlund

  Fantastiskt bra skrivet! Det stämmer tycker jag! Man ska leva i nuet som min hund gör! Njuta av dagen! Stress knäcker en till slut både psykiskt o fysiskt! Ta vara på dagen!❤️

 3. Lena

  Åh vilka sanna ord har levt med Scan som husets mamma där hemma med tre skollediga barn och två arbetande föräldrar. Kollegor pratar böngrytor de förbereder och jag låter barnen äta pulvermos…..
  Men idag går jag på semester och då kan hela familjen leva med mamma Scan
  Tack för dina ärliga härliga ord och att jag nu känner att jag erkänner att jag skulle inte överleva utan mamma Scan?☺️

Vad tänker du?

Anmäl dig

Du kommer att få ett bekräftelsemail när du har skickat din anmälan. Om det inte dyker upp, kolla i skräpposten. Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna administrera din beställning. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.