I mörker föds ljus

Ja, då var vi här igen då. Mitt i mörkaste november när alla mustiga löv på träden har fallit av och solen knappt orkar sig upp över trädtopparna innan det är dags att vända nedåt igen. De ljusa ljumma sommarkvällarna känns som ljusår borta. Utanför fönstret framstår allt som grått, grått och grått.

Våra stelfrusna kroppar och själar ropar desperat ut i tomma intet efter värme och omtanke. En öm kram. Ett soligt leende. Ett varmt skratt. En lekfull kamrat. Men besvaras av tomhet och trötthet. Du betraktar ditt normala tillstånd av harmoni och balans falna bort och segla iväg bortom horisonten. Det bara försvann. Borta. Så där. Utan dig.

Det är vid dessa tillfällen många av oss börjar drömma om att checka ut från sin vardag. Göra stora förändringar. Kanske säga upp sig, sälja bostaden och dra iväg till en sandstrand med palmer där man kan doppa tårna i havet och ta dagen som den kommer. Njuta av livet.

Jag tror att det är just i dessa motstånd när man befinner sig djupt ned i hålet, och vägen tillbaka upp känns svår, som vi hittar energi och riktning till förändringar. Motpoler och kontraster fyller en viktig funktion i våra liv.

Vi behöver mörker och motgång för att förstå och värdesätta ljus och medgång. Och också för att det är först när man slår i botten som man tvingas möta sig själv i all nakenhet och därigenom gör plats för nya saker att gro och ta fäste.

Jag tror att halva grejen handlar om att acceptera att man faktiskt befinner sig i ett läge där man inte vill vara. Att våga stanna till och vara i allt det som pågår och rikta blickarna inåt. Våga möta motståndet. Och våga fråga sig själv vad som är viktigt i ens liv. Utan att försköna eller förneka.

Hur länge är det ok att känna sig låg? Om du skulle förändra något i ditt liv, vad skulle det vara? Vad drömmer du om?

Kanske är det först då vi lyckas öppna dörren till våra drömmar och erhåller nycklar för att ta oss vidare. Oavsett om ditt drömläge består av en palmprydd strand eller något helt annat så är jag övertygad om att den kraft som vi hittar i ett läge djupt ned på botten kan ta oss riktigt långt på vägen mot att leva vår dröm. Så det jag försöker säga är: våga vara i motståndet och våga drömma!


Kategorier: Anna Ankarberg

Vad tänker du?

Anmäl dig

Du kommer att få ett bekräftelsemail när du har skickat din anmälan. Om det inte dyker upp, kolla i skräpposten. Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna administrera din beställning. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.