Rotsakshälsning från Madde!

Yes, nu är bästa tiden för rotfrukter och jag kan inte annat än att älska dessa! Eftersom jag inte har tillgång till egen trädgård gillar jag att botanisera på diverse grönsaksavdelningar och marknader för att hitta ekologiska och färgsprakande rotsaker. Billiga är de också! Här hemma låter jag rotsakerna både ugnsbakas, soppkokas, slowjuicas samt åka ner i smoothies.

Och nu hörrni, ska jag bjuda på mina två favoritrecept när det gäller juice och smoothies med rotsaksinnehåll:

Gula juicen (ca 2 glas)

Innehåll: 2 morötter, 2 sötpotatis, 3 gulbetor och 1 äpple

Skölj och skala grönsakerna. Äpplet kör du som det är. Jo då – med kärnor och allt! Vill du ha en sötare variant lägger du till ett äpple, vill du ha en o-söt utesluter du detsamma.

Jag använder mig av en sk slowjuicer när jag gör juicer. Den maler och krossar råvaran samt bibehåller näringen bättre än om du använder en råsaftcentrifug. Men använd råsaftcentrifugen för i jösse namn om det är det du har till hands!

PS. Bladgrönt, mjuka bär och sallader göre sig icke besvär i en råsaftscentrifug. Det blir mest gegga och du får inte ut speciellt mycket av råvaran (slösigt med andra ord!).

Drick – njut – eventuellt rapa…

Rödbetssmoothie (ca 2 glas)

Innehåll: 2 rödbetor, 1 banan, 1 dl cashewnötter (gärna blötlagda en stund)
och 3-4 dl hallon

Skölj och skala rödbetor. Skär i mindre bitar och blanda allt i en mixer, mixa slätt. Späd ev med lite vatten. Den här är rätt så mättande ska du veta.

Här använder jag en blender/mixer (stavmixer funkar om den är någotsånär stark). Ju starkare maskin desto slätare innehåll liksom.

Rödbeta kan ju kännas lite motigt att dricka eller inta rå, men faktum är att den är rätt fin i smaken när du mixar den med bär eller frukt. Jordig essens, javisst… men ändå väldigt god och inte minst nyttig. Våga prova!

Ibland om jag är på det humöret boostar jag min juice/smoothie med pulver som finns hemma för tillfället (tex nyponpulver, macapulver och/eller chiafrön). Det ger din drink lite extra naturlig näring.

Lycka till!
önskar Madde


Vad tänker du?

Anmäl dig

Du kommer att få ett bekräftelsemail när du har skickat din anmälan. Om det inte dyker upp, kolla i skräpposten. Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna administrera din beställning. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.