Soma Move® och Soma Mind®
– rörelse och stillhet för en boost av allt

En av höstens nyheter här på Yogahuset är SOMA MOVE®. Det är en form av rörelse som tagits fram av en yogalärare och en fysioterapeut. Tillsammans har de lyckats hitta en nyckel till att röra sig på ett otroligt stärkande sätt. Hela klassen görs i ett oavbrutet flöde av mönster med rörelser. Rörelser som kroppen liksom vill in i. De faller sig naturligt, om (ett viktigt om) huvudet och tanken kan kopplas bort och kroppen bara får göra sin grej. Det är hög svettfaktor och jag kan lova varenda en som tänkt komma att ni behöver en liten handduk.

Vi jobbar med vissa nycklar under klassen och rör oss mycket runt andningen (såklart). Vi hittar också nycklar i att använda händer och fötter som en aktiv del av rörelsemönstret, om händerna och fötterna är aktiva så talar de om för resten av kroppen vad den ska göra. Oerhört häftigt.

Hela klassen görs till musik, en musik med bas och trummor, tempo och rytm. Till det rör vi oss på ett sätt som känns vackert, med grace, kraft och rytm. På mattan och utanför mattan, vi tar plats i rummet.

Mina första erfarenheter av SOMA MOVE® gav en högt flygande känsla av frigörelse. Tankarna var borta och jag kände mig ett med kroppen och den värme som spreds. Jag klarade långt ifrån av allt som instruktören visade men eftersom även mina självkritiska tankar flugit ut med all svett så gjorde det mig inte ett dugg. Det skapade bara ett behov av att göra om det.  Min önskan är därför att ni vågar ge det några försök. Vi kör samma klass i flera månader. Om det känns för svårt och hopplöst så har jag misslyckats med min uppgift. Jag är oerhört mån om att du ska trivas på mattan när jag kör, så tala om för mig om jag kan göra något annorlunda, prata med mig om dina specifika behov och låt mig läras av dig. Jag håller på att lära mig hålla i klasser på det här sättet, det är helt nytt för mig och mitt ego drillas verkligen nu.

Funktionell rörelse där den starke blir smidig
och den smidige blir stark

För att vidga utrymmet att röra oss kan vi använda motsatsen, stillhet. SOMA MIND® är en klass av stillhet, där sinnet och kroppen hämtas in i nuet och tillåts att bara vara. Kroppen får tala om för oss hur den mår och i det stilla sinnet kan vi skapa plats och acceptans. Vi håller positioner, stretchar ut oss för att kroppens bindväv att släppa efter. Centralt här är också andningen, den hjälper oss att slappna av och den kan också fungera som en distraktion om kroppen känns tight.

Jag har alltid avundats förmågan att somna på platser som inte är min säng, har aldrig kunnat. Inte ens på yogamattan. Tills nu. Jag somnar i vilan, det är så skönt (så ni får väcka mig om det skulle bli lite tyst där framme). Klassen kommer att ligga på morgontid i regel och det kanske känns konstigt att göra något sådant på morgonen men jag tror att vi vinner mycket på att rensa skallen innan dagen tar vid, leva på känslan av avkoppling. Jag hoppas att ni kommer gilla det lika mycket som jag.

Ser fram emot en höst med er!

/Josefine


Vad tänker du?

Anmäl dig

Du kommer att få ett bekräftelsemail när du har skickat din anmälan. Om det inte dyker upp, kolla i skräpposten. Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna administrera din beställning. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.